2016. június 1., szerda


"Eléjük tártam rendelkezéseimet, és megismertettem velük törvényeimet, hogy aki teljesíti azokat, életet nyerjen általuk." (Ez. 20,11)

Az ókori gladiátorok az életükért harcoltak. Egyetlen döntő mérkőzés határozta meg, hogy éljenek vagy pedig meg kell halniuk. Igaz, hogy még a győzelem után is kockázatos volt a végső döntés, mert a közönség másképp is szavazhatott. Itt most az a lényeg, hogy nagyon komoly volt a szabály: élet vagy halál volt a fizetség.
Az igében történő utalás az életre egy emberi lét fölötti életre, az Istenben megnyert életre vonatkozik. Ha valaki ismeri az Ószövetség világát, akkor tudnia kell, hogy feltételes az isteni szövetség. A kegyelemtan ott van az Ószövetség világában is, de hangsúlyos a szabadítás személyes előmozdítása is. Nagyon fontos elem volt az ember engedelmessége. Gyakorlatilag ez jelentette a menekülést, a szabadítást. Van aki az Újszövetség talaján állva az olcsó kegyelmet hirdeti, pedig nem olcsó a kegyelem, ahogy Bonhoeffer is kifejtette: drága áron váltattunk meg. Ezért hangsúlyos a jézusi kijelentés: Nem minden, aki azt mondja Uram! Uram! megy be a mennyek országába, hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. A labda a te oldaladon pattant. Mit cselekszel? Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése