2012. december 21., péntek



"Jézus mondta: "A Pártfogó, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek." (Jn 14,26)

Hát elértük ezt is. A legrövidebb nappal köszönt ránk az évben. Innentől minden reggel egy picivel hamarabb virrad, míg majd az évkör  szemközti oldalán hat hónap múlva a teljes erejében pompázó Nap ismét elkezdi visszavonulását a világ teremtése óta fennálló rend szerint. Mert tetszett Istennek, hogy égitesteket teremtsen, meghatározóit ünnepeknek, napoknak és esztendőknek. Ember nem tudja, hogy a teremtés óta hányszor járta meg pályáját a föld, hány év, világhónap, világév teljesedett ki és indult újra. Azt sem tudjuk, hogy mióta kutatja az emberiség a csillagok járását. A Gilgámes-eposz szerint már az özönvíz idején ismerték a csillagok járását. Jézus születését napkeleten bölcsek jövendőlték meg. A maják pedig világnaptárt készítettek…

Ünnepek, napok, esztendők meghatározzák az életünket. Alkalmazkodnunk kell az évszakok változásához, készülünk egy-egy jeles napra, folyamosan foglalkoztat az idő múlása. Sokszor úgy érezzük, tehetetlen rabok, parányi porszemek vagyunk a világmindenség forgatagában, kiszolgáltatva a könyörtelen rendnek, vagy éppen  a sors pillanatnyi játékának. A kételkedő, hitevesztett, magára maradt embernek nincs is más kapaszkodója, mint az őt körülvevő világ. De mi Isten gyermekei vagyunk. Jézus tanítványai. Tudjuk, hogy napnak járása, csillagok állása Isten akarata szerint van. És azoknak, akik Őt szeretik, minden javukra van. Ma is valami új kezdődik el. Bízd újra életed Krisztusra! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése