2013. január 15., kedd



"Jézus Krisztus mondja: "Nem jó fa az, amely rossz gyümölcsöt terem, és viszont nem rossz fa az, amely jó gyümölcsöt terem." (Lk 6,43)

Egyszerű és félreérthetetlen a példa, amellyel a mi Urunk mértéket állít a mindenkori ember számára. Éppen ezért rögtön hajlamosak vagyunk a magunk részéről is leegyszerűsíteni az alkalmazását, ezzel alaposan elrontva a magunk és mások dolgát.
Aki jót cselekszik, jó ember, aki rosszat cselekszik, az rossz ember. Jaj annak, akit rossz pillanatban találunk, éppen nem jót cselekszik, vagy szerintünk nem jó az, amit csinál, akár egy életre beskatulyázzuk, és onnantól kezdve hiába cselekszi a jót, nekünk mindig gyanús lesz.
Az ige éppen arra figyelmeztet, hogy vigyázzunk az előítéletekkel. Járjunk nyitott szemmel és lélekkel. Nem az ige fogalmaz nehézkesen, amikor “rossz fa az, amely rossz gyümölcsöt terem” helyett tagadólag indít: “nem jó fa az…” Nem ítéletet mond, hanem figyelmeztet: ne a fáról ítéljük meg a gyümölcsöt, hanem a gyümölcséről a fát. Az emberek változnak. Aki tegnap rosszat tett, mára megbánhatta. Aki tegnap jót tett, ma bűnbe eshet. Lássuk meg a legelvetemültebb bűnözőben is a kegyelem lehetőségét és viszont a legtisztább emberben is annak bűnös voltát. És soha ne éljünk vissza a pillanat hatalmával ítéletet mondani jó vagy rossz felett. Isten az, aki ítél. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése