2015. augusztus 6., csütörtök

"(Jézus Krisztus) megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé." (Fil. 2,8-9a)


Megalázni valakit mások előtt az egyik legsúlyosabb bűn. Pedig hányszor megtörténik szülő-gyerek kapcsolatban vagy pedig főnök-beosztott kapcsolatban. Egyházi hivatalban is (sic) lehetséges, hogy megalázzanak a kollegák előtt. Megtörténhet Presbitériumban. Ne tedd! A tőr, amit barátod szívébe szúrsz, először a tieden megy keresztül! Nem árt egy kis tisztulás és önvizsgálat. Azt hiszed, hogy attól fényesebb leszel, pedig éppen az ellenkezője az igaz. Csak a bölcsesség hiánya mutatkozik meg rajtad.
Az alázat, mint erény, teljesen más dolog. Minél alázatosabb vagy, annál inkább hasonlítasz a Krisztusra. Isteni ajándék. Titok, amit kevesen ismernek, és kevesen élnek meg. A keskeny út titka. Az alázat nem gyengeség, hanem maga az igazi  hatalom. Az alázat bölcsesség. Annak elismerése, hogy a Hatalmas Isten a Teremtő, és ő uralkodik. Annak elismerése, hogy a másik ember különb lehet, mint én. A hosszútávú győzelem titka. Alázatos és engedelmes lenni Istennek mindhalálig, ez a krisztusi út. Ő pedig azt mondta: Kövess engem! Aki alázatos, annak szívében biztosan munkálkodik a Szentlélek!  Ámen.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése