2013. május 12., vasárnap

"Keresztre feszítették Jézust és a gonosztevőket: az egyiket a jobb, a másikat a bal keze felől. Jézus pedig így könyörgött: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." (Lk. 23,33-34a)


     Ma még egyszer a Húsvétra tekint vissza az ige, hiszen a mai napot Húsvét utáni 6. vasárnapként tartjuk számon. "Exaudi", azaz "Halld meg..." a megnevezése, így figyelmünket az imádságra irányítja. A feltámadás reményében élő keresztyén ember könyörög ma Istenhez.
     Jézus Krisztus imádságaként a "Mi Atyánk" épült be a tudatunkba. Abban megtanít minket, mit kérjünk Istentől. A kereszten mondott imádságával megtanít, milyen lélekkel imádkozzunk. A megtagadott, megvert, megcsúfolt, halálra szánt Isten a bűnben vergődő embert látja a kereszten függve is. Azt kéri rájuk, amire a legnagyobb szükségük van: bocsánatot. Hát hiszen mi is azzal szoktunk oda állni Isten elé, amire a legnagyobb szükségünk van... Vagy talán mégsem mindig... Krisztus szavai most is megszégyenítenek és kéréseink átgondolására késztetnek. Egy kérés ma mégis biztosan megmarad: áldást kérünk konfirmáló ifjainkra. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése