2013. augusztus 11., vasárnap

"A te kezed tehet bárkit naggyá és erőssé." (1Krón. 29,12c)

     Kicsi gyermek ég felé kinyújtott két keze jelzi vágyát, hogy valaki "nagy" felvegye, karjára emelje, ahol biztonságban érezheti magát és talán ő maga is naggyá, erőssé lehet. Több vallásban is az imádság külső megnyilvánulása az ég felé párosan kinyújtott kéz, de minden ember tehetetlenségében önkéntelenül fölfelé nyújtja kezeit.
     Isten lélek - tanít Jézus a samáriai asszonnyal folytatott beszélgetésében, de mégis szívesen képzeljük el, ahogy kezeivel lenyúl utánunk, ég felé nyújtózó kicsi gyermekekért, hogy naggyá és erőssé tegyen bennünket. Ugyan termetünket meg nem növeli, testi erőnket sem sokszorozza meg, de nagysága, ereje mégis átáramlik belénk, valahányszor karjaira vesz minket. 
     Ismerjük a kamaszodó gyermek elutasító mozdulatát is, ahogy elsiklik a számára már fölöslegesnek gondolt szülői ölelés elől. Innen nézve talán jobban megértjük Jézus másik tanítását: ha olyanokká nem leszünk, mint a kis gyermekek, semmiképpen nem mehetünk be Isten országába. Ma jó alkalmunk van kezünk az égre nyújtani, használjuk ki. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése