2013. szeptember 11., szerda

"Nem a nagy sereg segíti a győzelemre a királyt, nem a nagy erő menti meg a hőst." (Zsolt 33,16)

     Miközben milliók imádkoznak a világbékéért, és miközben a hívő keresztyének testvéri együttérzéssel segítik  a szükségben lévőket, menekülteket, aközben a hatalmasok háborút kiáltanak. Hinnünk kell, hogy az emberi jó szándék és szeretet győzni fog. Ez a reménység csak azért fogalmazódhat meg, mert mi hisszük, hogy a lényeges dolgok nem tőlünk függnek. Milyen bátorítás azt tudni, amit ez a zsoltár elmond egy előző versben (Zsolt 33,10): az Úr elforgatja a nemzetek tanácsát, meghiúsítja a népek gondolatait. Eszembe jut a Zakariás által mondott ige: Nem erővel, nem hatalommal, hanem az én Lelkemmel, azt mondja a Seregeknek Ura (Zak 4,6).
     Imádkozzatok a világ békességéért bizalommal, mert a történelem Ura most is őrködik teremtményei fölött, a teremtett világ fölött. Bárhogy is lesz, semmi nem történik az Ő akaratán kívűl.
     A puszta fizikai erő, a katonai erő fitogtatása, a politikai hatalom mind viszonylagos (relatív) dolgok. Változóak. Az Úr nem változik. Ezért legyen e zsoltár utolsó verse a mi imádságunk: Legyen, Uram a te kegyelmed rajtunk, miképpen bíztunk te benned! Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése