2016. február 19., péntek

"Árváknak atyja, özvegyek védője az Isten szent hajlékában. Isten hazahozza az elhagyottakat, kihozza a foglyokat boldog életre." (Zsolt.68,6-7)


A bibliaóra keretében ma a Ruth könyvének üzenetét kutattuk. Felfedeztük, hogy távol a Mózes idejétől, de mégis elevenen élt a törvény tisztelete. Amikor Ruth megjelent a helyszínen, a föld tulajdonosa a mózesi törvényt alkalmazva intette munkásait, hogy hagyjanak gabonát a szérűn, hagyogassanak kalászokat, hogy más is nyerjen belőlük. Mai napig lenyűgöz a több ezer éves történet. Leben, und leben lassen - élni, és élni hagyni. Milyen nagyszerű ősrégi tanítás. Aztán motivációt is találunk erre: ne felejtsd el, hogy szolga voltál Egyiptomben, én vagyok az Úr! És mindenki boldog a megnyert lehetőségekkel.
"Ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!" - nagyon aktuális üzenet. Újgazdag testvérek szégyenlik fölvállani szüleiket. Jól férjhezment lányok megszakítják kapcsolatukat az édesanyával a családi békesség miatt. Milyen békesség az? Jól mondta a tinédzser: ha vagány, új kocsival száguldasz, állítsd be a visszapillantó tükröt, hogy lássad honnan jöttél. Azt kell látni, hogy pár ezer évvel ezelőtt az özvegyek és árvák több figyelmet kaptak, mint manapság. Elgondolkodtató. Ezer évek óta semmit sem változott. Hiába az okleveles emberiség. Ma is így van: özvegy és árva, fogoly és megkötözött számára csak Isten az egyedüli szabadító. És néhány hívő ember, akik ebben segítenek, hit által. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése