2016. július 1., péntek

Pál írja: "Azért, hogy másoknak könnyebbségük legyen, nektek ne legyen nyomorúságotok. Ellenben az egyenlőségnek megfelelően a mostani időben a ti fölöslegetek pótolja azoknak hiányát, hogy máskor azok fölöslege is pótolja majd a ti hiányotokat, hogy így egyenlőség legyen." (2Kor. 8,13-14)

Az őskeresztyének egyenlőség elve a tökéletes ésszerűséget jeleníti meg napjainkban. Nehéz ez ellen bárkinek szólni, hiszen megkérdőjelezhetetlen hitlogika szerint, egy működőképes elvről és egy áldott gyakorlatról volna általa szó. Viszont mindnyájan tudjuk, hogy mennyire "fáradt" már a mai keresztyének kölcsönös segítő szándék-elve és talán ezért az egyenlőség elvét ma már ki sem merjük mondani. Különösen úgy nem, hogy annak neve kommunizmus...
Az Úr Jézus Krisztus azonban a segítőkészség lelkületét szívünkbe plántálta. Érezteti velünk azt, hogy testvéreink baját és nyomorait ne érzéketlenül, hanem empátiával és segítőkészséggel karoljuk fel gondolva arra, hogy ma ők, de talán holnap mi magunk láthatunk szükséget. Jó tehát Pál apostol bölcsességét végig gondolni, hiszen a mennyei bölcsesség, földi szívélyesség, hitbeli testvériség és világi könyörület egyszerre van jelen e gondolatsorban. Mérlegeljük tehát az olvasottakat jó szívvel és bölcs értelemmel. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése