2013. május 6., hétfő


"Vesztegetésre szánt ajándékot ne fogadj el, mert az ilyen ajándék vakká teszi a világosan látókat, és az igaz beszédet is elcsavarja." (2Móz. 23,8)

A legtöbb vétek és bűn, amit a modern kor szüleményének tartanak, valójában nem az. Olyan régi, mint az ember. "Az ember szíve gonosz az ő ifjúságától fogva"...(1Móz 8,21) Így van ez a megvesztegetéssel, a kenőpénzzel, a korrupcióval is. Ráadásul ezeket a polgári törvény is bűnteti. A parancsolat fontosságát már több ezer éve hangsúlyozták, és érezték, hogy ezek a bűnök megfertőzik a társadalmat. Látnunk kell azt, hogy a Sínai szövetségkötésnél az Isten jelenléte, az Isten-élmény biztosította a törvény tekintélyét. Miért kell megtartani? "Mert én vagyok az Úr!"
A törvénytelenség, vagy öntörvényűség Isten elleni lázadás, az Ő jelenlétének semmibe vétele. Sokszor állítjuk önmagunkról, hogy mi nem vagyunk megvesztegethetőek. Gondolkozzunk el azon, amit egy egyszerű ember mondott, hogy mindenki megvesztegethető, csak más a megvesztegethetőség határa. Igaz ez? Tény az, hogy manapság is sok az elcsavart beszéd, hiányzik az igaz beszéd, és vak vezeti a világtalant. Ez pedig annak a jele, hogy van amiből megtisztulni nekünk is, a társadalomnak is. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése